Avoimet ovet liikenteenohjauskeskuksessat
Kiinnostuneita vieraita liikenteenohjauskeskuksessa avointen ovien päivänä

Avoimet ovet liikenteen­ohjaus­keskuksessa

Helsinki-päivän Avoimet ovet liikenteenohjauskeskuksessa keräsi vuosittain sadoittain kiinnostuneitä kävijöitä tutustumaan liikennevalojen ohjaukseen ja suunnitteluun. Ohjelmaa oli sekä aikuisille että lapsille.

Tietoa liikennevaloista

Avoimet ovet -tapahtuman tarkoitus oli jakaa kävijöille tietoa liikennevalojen ohjauksesta ja suunnittelusta ja erityisesti liikennevaloihin liittyvistä uusista asioista. Tapahtuma oli samalla eräänlainen vastaveto sille monien kaupunkilaisten hellimälle ajatukselle, että liikennevaloilla halutaan vain kiusata autoilijoita ja vaikeuttaa liikenteen sujumista.

Vieraita liikenteenohjauskeskuksessa avointen ovien päivänä
Vieraita oli ajoittain niin runsaasti, etteivät kaikki olleet mahtua sisälle

Tämänkaltaiselle avoimelle tiedotus- ja keskustelutilaisuudelle oli tuolloin tarvetta. Useimmat kävijät olivat aidosti kiinnostuneita liikennevalojen toimintaperiaatteista ja syistä, miksi valoja ohjatataan tietyllä tavalla.

Mutta monet kävijät halusivat kysellä myös heitä askarruttaneista risteyksistä. Tällaiset yksittäiset liikennevalo-ongelmat saatiin useimmiten "hoidettua kuntoon" joko niin, että niissä havaittu vika luvattiin korjata tai sitten niin, että yhdessä todettiin, että kysyjän esittämä valojen ohjaustapa ei ollut mahdollinen joko lainsäädännön tai tilanpuutteen takia. Joskus ehdotus saattoi olla myös vastoin kaupungin liikennejärjestelmän periaatteita. Tähän piikkiin menivät esimerkiksi ne muutamat toiveet siitä, että liikennevalot tulisi ajoittaa vain henkilöautoille kuten vielä 1960-luvulla oli ollut kuulema tapana.

Tapahtumassa voitiin kertoa myös uusista liikennevalojen toimintatavoista ja käynnissä olevista liikennevalokokeiluista. Esimerkiksi eräänä vuonna tapahtuman ennakkomainonnassa nimenomaan pyydetiin tulemaan keskustelemaan vuoden 2002 uudesta liikennevaloasetuksesta ja sen yhteydessä käyttöön tulleesta jalankulkijan vilkkuvihreästä. Näin liikennesuunnittelijat saivat arvokasta palautetta valojen uusista ohjaustavoista.

Ohjausta ja suunnittelua

Tapahtuma jakaantui aina kahteen pääaiheeseen: poliisin esitteli liikenteenohjausta ja liikennesuunnittelija suunnittelua ja valojen toimintatapoja.

Ylikonstaapeli Vainiola liikenteenohjauskeskuksessa avoimien ovien päivänä
Ylikonstaapeli Vainiola esittelee liikennekameroiden käyttöä

Poliisi kertoi valvomohuoneessa jokapäiväisestä liikenteenohjauksesta sekä erilaisten näyttö- ja ohjauslaitteiden toiminnasta. Onnekkaimmat kävijät saivat itse käännellä liikennekameroita haluamaansa suuntaan. Erityisen mielenkiintoisia olivat ylikonstaapeli Vainiolan ja muiden liikenteenohjauskeskuksessa toimivien poliisimiesten kertomukset poikkeksellisista liikennetilanteista kuten huonoista keleistä tai hankalista työmaista, joissa liikennevalo-ohjausta oli jatkuvasti säädettävätilanteen mukaan.

Monilla kävijöillä oli omia kokemuksia suurten yleisötilaisuuksien liikenteenohjauksesta. Näistä myös mielellään kerrottiin poliisille. Samoin valtiovierailuihin liittyvä liikenteenohjaus herätti keskustelua, varsinkin se, että kulureitin valojen keltavilkutus voitiin jaksottaa osiin eikä kaikkia valoja tarvinnut asettaa kerralla pois toiminnasta.

Liikennesuunnittelijan kanssa keskusteltiin ylivoimaisesti eniten vihreästä aallosta ja siitä, miksi sellaista ei voi olla samaan aikaan molempiin ajosuuntiin. Myös joukkoliikenteen etuudet nostattivat tunteita puolesta ja vastaan. Aikaa myöten keskustelu alkoi kuitenkin tasoittua ja tilalle tulivat kysymykset siitä, mikseivät etuudet voisi olla tehokkaampia.

Pieni HUTSIM-simulaattorin käyttäjä liikenteenohjauskeskuksen avointen ovien päiväbä
Pieni liikenteen ohjaaja yrittää
saada liikenteen sujumaan
Avoimet ovet liikenteenohjauskeskuksessa
... ja hieman vanhemmat yrittävät päästä
vähintään yhtä hyvään tulokseen

Myös lapsille oli järjestetty ohjelmaa. He saattoivat "ohjata" Mannerheimintien ja Korppaanmäen risteyksen liikennevaloja HUTSIM-simulaattorin kuvaruudulla. Pienimmät taisivat myös ihan oikeesti kuvitella ohjaavansa liikennevaloja.

Simulaattorilla oli myös toinenkin tarkoitus kuin vain viihdyttää lapsia. Viitisen minuuttia kestäneen pelin aikana vanhemmilla oli paremmat mahdollisuudet keskustella liikennevaloista samalla kun lapset olivat uppoutuneet liikennevalojen ohjaukseen. Simulaattori kertoi myös, miten hyvin liikennevaloja ohjattiin. Niinpä muutama vanhempikin intoutui kokeilemaan, josko oma tulos olisi parempi kuin jälkikasvulla.

Avoimet ovet liikenteenohjauskeskuksessa
Mielenkiintoa riitti tarkkoihin yksityiskohtiin asti
Avoimet ovet liikenteenohjauskeskuksessa
Mitä isot edellä, sitä pienet perässä

Tiedotteita

Liikenteenohjauskeskuksen avoimet ovet -tapahtumasta tiedotettiin Helsingin kaupungin Helsinki-päivän ohjelmassa sekä liikenteenohjauskeskuksen omilla verkkosivuilla. Alla ote eräänä vuonna julkaistusta tiedotteesta

Avoimet ovet Liikenteenohjauskeskuksessa Helsinki-päivänä

Tule tutustumaan Helsingin liikennevalojen ohjaukseen, ajantasaiseen pysäköintiopastukseen sekä joukkoliikenteen liikennevaloetuuksiin.

  • Miltä kaupunki näyttää liikennekameroiden silmin
  • Tule tapaamaan liikennevalosuunnittelijaa - saat vihdoinkin vastaukset kaikkiin Sinua askarruttaneisiin liikennevaloja koskeviin ongelmiin
  • Onko KLUUVISSA tilaa pysäköintiin, entä ELIELISSÄ
  • Miksi vihreää aaltoa ei saa toimimaan molempiin ajosuuntiin yhtäaikaa - ellet usko, niin yritä itse!
  • Seuraa, missä nelosen ratikat kulkevat. HELMI tietää myös, kulkevatko ne aikataulussa
  • Ohjaa Mannerheimintien ja Korppaanmäentien risteyksen liikennevaloja - jospa pystyisit parempaan kuin tietokone
  • Tule keskustelemaan vuonna 2002 voimaan tulleesta uudesta liikennevaloasetuksesta - esimerkiksi jalankulkijan vilkkuvihreästä
  • Pääseekö ratikka pysähtymättä Munkkiniemen aukion valojen läpi - missä ratikat yhä hidastelevat
  • Näe, miten poliisi ohjaa liikennettä liikennevaloilla
Avointen ovien päivä liikenteenohjauskeskuksessa
Vierailla oli mahdollisuus keskustella poliisin ja liikennesuunnittelijan
kanssa erilaisista liikennevaloihin littyvistä asioista

Lopuksi

Ensimmäiset avoimet ovet pidettiin vuonna 1995. Tapahtuma saavutti heti suuren suosion. Parhaimmillaan osanottajamäärissä kilpailtiin pelastuslaitoksen kanssa. Keskimäärin kävijöitä oli 200-300. Vuonna 2009 tapahtumaa ei järjestetty, koska liikenteenohjauskeskus oli samaan aikaan siirtymässä Itä-Pasilaan . Vuoden 2010 tapahtuma jäi viimeiseksi. Se pidettiin Itä-Pasilassa, mutta sen yleisömenestys ei enää ollut läheskään samanveroinen kuin ennen. Pasilaan ei ollut yhteä helppo tulla kuin Hietaniemenkadulle.

Avoimet ovet olivat hyvä ja tarpeellinen tiedotuskanava. Sen avulla oli mahdollista keskustella liikennevaloista ja niiden eduista ja haitoista. Tuolloin liikennevalot olivat enemmän esillä kuin nykyään (2013). Liikenneympyrät ja alemmat nopeusrajoitukset ovat vähitellen poistaneet liikennevaloja tai ainakin vähentämässä niiden merkitystä. Hyvä niin.

Sivun aloituskuva kuvaa hyvin liikenteenohjauskeskuksen Avoimia ovia. Perhe on tullut paikalle. Poliisi kertoo työpisteessään kuvaruudulta, mitä liikenteessä juuri nyt tapahtuu. Isoveli ja pikkuveli kuuntelevat vakavana poliisimiehen selostusta. Myös perheen isä on kiinnostunut tilanteesta. Ja perheen äiti seuraa vieressä tyytyväisenä miesväen toimia. Avoimet ovet olivar myös hyvä koko perheen tapahtuma.

HUTSIM-pelaajia liikenteenohjauskeskuksen avointen ovien päivänä
Poikien ohella myös tytöt olivat
innokkaita HUTSIM-pelaajia
Paikallisradio liikenteenohjauskeskuksessa avointen ovien päivänä
Paikallisradio oli usein nähty vieras
avointen ovien päivänä