Liikennevalojen keskusvalvomo 1972
Liikennevalojen keskusvalvomo 1972. Ylikonstaapeli Mauri Vesa (oik)
ja konstaapeli Pauli Matilainen. Kuva: YLEN Elävä Arkisto, Kaikkialla ATK.

Ylen Elävä arkisto Liikennevalojen keskusvalvomossa 1972

Ylen Elävässä arkistossa on video liikennevalojen keskusvalvomosta. Se liittyy Ylen ohjelmasarjan ATK kaikkialla osaan 2, jossa kerrotaan tietokoneiden levinneisyydestä Suomessa 1970-luvun alussa.

Avaa Ylen Elävä Arkisto ja käynnistä sieltä video Kaikkialla ATK 2. tai käynnistä sama video suoraan alla olevasta ikkunasta.

Suurenna video koko kuvaruudun kokoiseksi oikean ylänurkan nuolta näpäyttämällä. Sinistä alapalkkia oikeaan vetämällä voit siirtyä suoraan (verkkoyhteytesi nopeudesta riippuen) liikennevaloja käsittelevän osuuden aloituskohtaan (minuutille 17:50)

Liikennevalojen keskusvalvomoa käsittelevä osuus alkaa minuutilla 17:50. Aluksi kuvataan Nervanderinpuistikkoa, jonka reunassa liikennevalojen keskusvalvomo tuolloin sijaitsi. Tämän jälkeen kamera siirtyy valvomohuoneeseen ja sen karttatauluun. Lähikuvassa on pieniä lamppuja, joista jokainen vastaa yhtä liikennevaloristeystä.

Minuutilla 18:30 siirrytään Pohjoisespalle ajamaan liikennevalojen vihreässä aallossa.

Kamera palaa (19:55) takaisin valvomoon. Ylikonstaapeli Mauri Vesa vastaa puhelimeen. Soittaja kertoo ruuhkasta ja toivoo että valo-ohjauksella voitaisiin parantaa liikenteen sujuvuutta. Mauri Vesa pyytää konstaapeli Pauli Matilaista asettamaan risteykseen 212/Erottaja liikennevalot erikoispäiväohjelmaan 11. Tässä ohjelmassa, 'pikkuruuhkassa' pääsuunnan liikenne sujuu paremmin kuin normaalissa päiväohjelmassa 4.

Pauli Matilainen antaa tietokoneen kirjoitinpäätteellä ohjelmanvaihtokäskyn. Sen jälkeen (20:15) kuvataan muutama sekunti tietokonejärjestelmän käyttöpanelia - ikäänkuin vahvistamaan, että "näin se tietokone vaihtoi valo-ohjelmaa". Käytännössä ohjelmanvaihdon toteutumisen saattoi halutessaan tarkistaa kirjoitinpäätteen lokilistasta.

Valvomon henkilökunnalla oli mahdollisuus seurata liikennekameralla miten liikenne sujui Kaivokadulla ja Rautatientorilla. Pylvään päässä oleva liikennekamera näkyykin hetken kuluttua kuvassa. Sitten kuvataan monitoria, jossa on näkymä Kaisaniemenkadun alkupäästä.

Videossa monitorin kuva on valitettavan huono - käytännössä monitorin kuvan oli niin hyvä, että valoisana aikana liikenne näkyi erittäin hyvin. Pimeällä taas auton valojen määrästä saattoi hyvin päätellä, miten liikenne sujui. Liikennekameraa voitiin kääntää eri suuntiin ja sen kuvaa saattoi zoomata lähemmäksi ja kauemmaksi kohteesta.

Liikennevaloja käsittelevä video päättyy minuutilla 20.50

Lue lisää liikennevalojen keskusvalvomosta vuodelta 1967

Kaisaniemenkatu ennen liikennevaloja
Kaisaniemenkadun alkupään liikenneruuhkaa 1960-luvulla.
Liikennevalot rakennettiin vasta vuonna 1970

Avaa Ylen Elävä Arkisto: ATK oli kaikkialla jo 1970-luvulla

Kaikkialla ATK 1 kertoo, mikä tietokone on ja miten sitä käytetään.
Kaikkialla ATK 2 kertoo, miten tietokoneita käytetään yhä laajemmin erilaisiin tarkoituksiin
Kaikkialla ATK 3 haastatellaan ATK-alalla työskenteleviä ammattilaisia.


Mielenkiintoisia linkkejä Suomen ensimmäisistä tietokoneista

Ennen mikrotietokoneita - Johannes Thelenin blogi - "Kun koneet olivat rautaa, muistit ferriittiä ja tallennusmedia paperinauhaa." - Sivustosta löytyy esimerkiksi mainio linkkilista vanhoja tietokoneita käsittelevistä suomenkielisistä sivuista.