Lasten liikennekaupunki
Lasten liikennekaupungin valot ovat yksi Helsingin noin 450 liikennevaloristeyksestä

Lasten liikennekaupunki
sai uudet liikennevalot

Lasten liikennekaupungin uudet liikennevalot tulivat käyttöön 17.10.2005. Liikennevaloja ohjataan oikealla liikennevalojen ohjauskojeella. Myös valo-opastimet ovat aivan oikeita, mutta hieman tavallista matalammalla. Se on käyttäjien näkemyksen mukaan "kyllä ihan hyvä".

Lasten liikennekaupunki perustettiin vuonna 1958. Nyt tehty peruskorjaus muutti liikennekaupungin monin tavoin toimivammaksi ja opetuksen kannalta käytännöllisemmäksi. Liikennevalot uusittiin oikeiksi liikennevaloiksi, jotta niiden toiminta saatiin luotettavaksi. Nyt liikennekaupungin pienet autoilijat ja pyöräilijät eivät enää pääse pettymään: "liikennevalot olivatkin epäkunnossa..."

Liikennekaupungissa on kaksi risteystä, joita ohjataan Helsingin kaupungin liikennevalojen ohjauskojeella numero 999. Toinen risteys on perinteinen nelihaararisteys, jossa on kaksi liikennevalovaihetta. Toinen risteys on T-risteys, jonka erikoisuutena ovat vasemmalle ja oikealle osoittavat nuoliopastimet sekä jalankulkijoiden painonappi. Nappia on painettava, sillä muuten suojatien valot eivät koskaan vaihdu vihreiksi.

Risteysten valo-ohjaus on tahdistettu, joten risteysten välin voi toiseen suuntaan ajaa vihreässä aallossa. Liikennevalojen kiertoaika on tavallisesti käytössä olevassa valo-ohjelmassa 50 sekuntia. Toisessa ohjelmassa se on hieman lyhyempi.

lasten liikennekaupungin pääkatu
Tässäpä sitä ajetaankin ihan vihreässä
aallossa kuten Mannerheimintiellä
Lasten liikennekaupungin sivukatu
Nyt saa kääntyä nuolen suuntaan
- onkohan se nyt sitten vasen vai oikea

Liikennekaupungin liikennevaloristeys poikkeaa aikuisten vastaavasta yhdellä tavalla: vain nuoliopastimilla on takatoistot, mutta muut toisto-opastimet puuttuvat. Näin vähennettiin pylväitä ja muutenkin liikenteenohjauslaiteiden tuttu "pylväsmetsä" harveni.

Mistä sitten on löytynyt näin paljon "tarpeettomia" liikennevalolaitteita? Liikennevalojen ohjauskoje on vanha Fiskars Liikenne-elektroniikan valmistama ELC2 -koje, joka palveli viimeksi Itäväylän ja Kiviportintien risteyksessä. Se otettiin käyttöön 1990-luvun alussa. Tällaisia ohjauskojeita on Helsingissä vielä runsaasti, mutta ne poistuvat vähitellen käytöstä jo ihan siitäkin syystä, että niihin ei voi liittää nykyaikaisia LED-opastimia.

Liikennevalojen opastimet ovat vanhentunutta opastintyyppiä ja pylväät ovat vaurioituneita liikennevalopylväitä, joiden pituus katkaistunakin riittää hyvin liikennekaupungissa liikkujille. Pylväät ja opastimet saatiin aikanaan lahjoituksena Suomen Energia-Urakoinnilta. Uutta ovat vain maan alla kulkevat kaapelit ja pylväsperustat sekä tietysti kaksi jalankulkijan painonappikoteloa.

Lasten liikennekaupungin peruskorjauksesta vastasi Nuorisoasiainkeskus. Varsinaisen rakennustyön teki Rakennusvirasto. Liikennevalot suunnitteli Kaupunkisuunnitteluviraston Liikennesuunnitteluosasto, joka myös totuttuun tapaansa teki valo-ohjelmat ja ohjelmoi liikennevalojen ohjauskojeen - ihan niinkuin kuin kaikissa kaupungin oikeissakin liikennevaloissa.

Liikennekaupunki on Nordenskiöldinkadun varrella osoitteessa Auroranportti 2. Lisää Lasten liikennekaupungista nuorisoasiainkeskuksen sivuilta

Lasten liikennekaupunki
Lasten liikennekaupungin eräässä valo-opastimessa asuu pieni yllätys.
Käypä katsomassa, kuka se mahtaa olla.