Täälläkin kääntyvä autoilija väistää kävelijää
Liikennevalojen pelisäännöt on kerrattava
Helsingin ja Tampereen traagisia liikennevalosurmia elokuussa 2015 on julkisuudessa otsikoitu ..on satoja liikennevaloja, joissa liikennevalot näyttävät yhtä aikaa vihreää sekä jalankulkijoille että autoilijoille. Itse uutistekstiin on sentään lisätty otsikkoon olennaisesti kuuluva sana 'kääntyville', jolloin asia muuttuu olennaisesti: ..vihreää sekä jalankulkijoille että kääntyville autoilijoille.
Tällainen uutisointi saattaa hämmentää jalankulkijoiden ja ennen kaikkea autoilijoiden käsitystä siitä, miten liikennevaloissa toimitaan. Vertailuksi käynee loputon keskustelu pyöräilijän ja autoilijan välisistä väistämisvelvollisuuksista.
Kyse lienee kuitenkin siitä, että punaisen ja vihreän valon noudattaminen on suomalaisessa liikennevalokeskustelussa hyvin keskeistä. Samalla näyttää unohtuneen toinen yhtä tärkeä sääntö - kääntyvä ajoneuvo väistää.
Jalankulkuvihreän aikana on kääntyvää liikennettä
Suomessa kuten myös muualla maailmassa jalankulkijan vihreä valo palaa useimmiten yhtä aikaa kuin samaan suuntaan ajavien ja oikeaan kääntyvien autojen pallonmuotoinen vihreä valo. Esimerkiksi lähes 90% Helsingin kantakaupungin liikennevalojen suojateistä, joilla on kääntyvää liikennettä, on tällaisia. Vain laajoissa tai poikkeuksellisen muotoisissa risteyksissä tilanne voi olla toinen.Jalankulkijan aseman parantamiseksi liikennevalojen toimintaa halutaan nyt yksinkertaistaa. Jalankulkijan vihreän aikana ei saisi olla kääntyvää liikennettä, jolloin väistämisellä ei enää olisi merkitystä. Hyvää tarkoittava ehdotus, mutta onko asia mietitty loppuun asti.
Entä jos ei olisi kääntyviä - mitä tapahtuisi
Miten kävisi esimerkiksi Mechelininkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä eli juuri tässä risteyksessä, jossa onnettomuus Helsingissä tapahtui.Tarkastellaan asiaa ensin Pohjoisen Hesperiankadun ylittävällä suojatiellä. Jalankulkija joutuisi odottamaan punaisen valon takana Mechelininkadun noin 40 sekunnin vihreän ajan siitä huolimatta että vain muutama auto kääntyy oikeaan.
Läntisen suojatien valo-ohjaus, jos Mechelininkadulta pohjoisesta oikeaan kääntyvä liikenne saa vihreän eri aikaan kuin jalankulku.
Eikä siinä vielä kaikki. Hänen on odotettava myös etelästä Mechelininkadulta vasempaan kääntyvät autot sekä Pohjoiselta Hesperiankadulta tulevia autoja, joista valtaosa ei edes aja suoraan suojatien ylitse vaan kääntyy sitä ennen oikeaan tai vasempaan. Vasta sitten jalankulkija saa lyhyen vihreän. Jalankulkijalla on taatusti kiusaus ylittää katu punaisella, varsinkin kun se näyttää käyvän ihan helposti - eihän suojatien yli mene juuri yhtään autoa.
Noudatettaisiinko enää punaista valoa
Erässä maissa liikennevalojen toiminta onkin tämänkaltaista. Mutta siellä jalankulkijat kulkevat yleisesti vasten punaista valoa – tosin autoja huolellisesti seuraten ja usein juosten, jotta ehtisivät pois lähestyvän auton tieltä.Entä Mechelininkadun ylittävä suojatie, tämä surullinen suojatie, jolla oikeaan kääntyvä kuorma-auto ei väistänyt samanaikaisella vihreällä valolla suojatietä ylittänyttä lasta. Jos jalankulkija saisi siinäkin vihreän valon eri aikaan kuin kääntyvät autot, Pohjoisen Hesperiankadun vihreä olisi jaettava kahtia, ensin vihreän saisivat jalankulkijat ja sitten autot. Sekä jalankulkijan että auton vihreät lyhenisivät ja odotusaika taas kasvaisi.
Pohjoisen Hesperiankadun vihreän jako - ensin jalankulku ja sitten autoliikenne
Pelisäännöt kerrattava
Mitä voitaisiin tehdä. Ihmisistä on aloitettava ja vasta sitten tulevat koneet. Vihreällä pallo-opastimella kääntyvän autoilijan väistämisvelvollisuutta – niin jalankulkijoihin kuin pyöräilijöihin ja muihin autoilijoihin nähden on korostettava – liikennevalojen pelisäännöt on kerrattava.
Muita mahdollisuuksia
Monien mielestä liikennevaloja rukkaamalla ongelma voitaisiin helposti ratkaista. Nuoliopastin oikeaan, jolloin jalankulkuvihreä olisi aina eri aikaan, ei ole oikea ratkaisu. Sen vaatimalle lisäkaistalle ei yleensä ole tilaa. Eikä edes vihreä aika riittäisi.Keltavilkun lisääminen valoihin varoittamaan kääntyvää autoilijaa katua ylittävästä jalankulkijasta olisi taas valtava savotta - tuhansia vilkkuvaloja olisi asennettava muistuttamaan autoilijaa itsestään selvästä asiasta: kääntyvä väistää. Ja jalankulkuvihreän vilkuttaminen kääntymisen aikana johtaisi Suomen ihan eri teille kuin muu maailma, vihreän vilkkuminen tarkoittaa kansainvälisesti, että vihreä valo on kohta päättymässä eikä kadunylitystä enää kannata aloittaa ellei kulje ripeästi.
Jalankulkijan ennakkovihreä
Yksi mahdollisuus kuitenkin olisi - jalankulkuvihreän aloitus selvästi aikaisemmin kuin samaan suuntaan kulkevien autojen pallovihreä. Se muistuttaisi kääntyvää autoilijaa kouriintuntuvasti velvollisuudesta väistää jalankulkijaa.Liikennevalosuunnittelijat ovatkin toimineet näin jo pitkään, erityisesti koulujen ja vastaavien paikkojen lähellä olevissa liikennevaloissa. Ajatusta voi jopa kehittää älykkään liikennepalvelun suuntaan - kun liikennevalot havaitsevat suojatien laidassa odottavan jalankulkijan, autoliikenteen pallovihreää viivytetään hetki, jolloin jalankulkuvihreä pääsee alkamaan selvästi aikaisemmin. Näin jalankulkijan ennakkovihreä toteutuu tarvittaessa eikä turhaan hidasta muita.
Olisiko vaikuttanut...
Onnettomuuden aikana Mechelininkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun risteyksessä pohjoisen suojatien vihreä valo syttyi 10-16 sekuntia ennen autoliikenteen vihreää valoa. Jalankulkijan ennakkovihreä oli siis jo käytössä eikä siten estänyt tapahtunutta.Länteen kulkeva jalankulkija, joka lähtee liikkeelle vihreän valon alussa, ehtii ylittää suojatien ennen kääntyvää liikennettä. Vihreän valon loppuosa on tarpeellinen vastakkaiseen suuntaan kulkeville jalankulkijoille, jotka sen avulla ehtivät ylittää koko kadun samalla vihreällä. Muuten he joutuisivat jäämään keskialueelle noin minuutiksi odottamaan seuraavaa vihreää valoa.
Mechelininkadun ja Pohjoisen Hesperiankadun liikennevaloristeyksen vaihekaavio. Kaavioon merkityt iltaruuhkaohjelman (5) vihreän ajan sekunnit osoittavat suuruusluokan, sillä valojen ajoitus vaihtelee kierrosta toiseen liikenteen vilkkauden mukaan.
Tärkeintä on silti yhteispeli
Liikennevalojen merkitys on viimeisen 25 vuoden aikana vähentynyt, kiitos liikenneympyröiden, töyssyjen ja alentuneiden nopeusrajoitusten. Tästä huolimatta liikennevalojen turvallisuutta ja kulkuvuorojen järjestystä tarvitaan, mutta sääntöjen mukaan – liikennevalot kun eivät koskaan korvaa liikennesäännöistä tärkeintä – toisen osapuolen huomioonottamista.Ärsyke tähän kirjoitukseen syntyi siitä, kun medioissa ihmeteltiin kuinka niin monissa liikennevaloissa jalankulkijan vihreän valon aikana palaa vihreä valo myös kääntyville autoille. Varsin monet tuntuivat myös olevan valmiit luopumaan tästä periaatteesta lainkaan ajattelematta, mitä siitä sitten seuraisi.
Kari Sane