Presidentti Mauno Koiviston ajatus

Edesmenneen presidentti Mauno Koiviston nähtiin silloin tällöin liikkuvan polkupyörällä Presidentinlinnan ympäristössä. Hän oli tottunut pyöräilijä ja saattoi ajaa pitkiäkin matkoja, varsinkin, jos hänellä oli tavoite päästä jonnekin. Kerrottiin, että hänellä oli myös tapana turvamiehineen lastata polkupyörät pakettiautoon, joka ajoi sitten sopivalle etäisyydelle Linnasta. Paluumatka tehtiin yhdessä polkupyörillä.

Kauppatorin ympäristö oli tuolloin polkupyöräilijälle hankalaa seutua - Kauppatoria kiertävää pyörätietä ei vielä ollut. Niinpä ei ollut ihme, että presidentille oli tullut ajatus pyöräilijöiden oikotiestä Kolera-altaan eteläpuolitse vievän rautatiesillan kautta Tähtitorninmäen suuntaan.

Ajatuksensa hän piirsi paperille ja toimitti sen ylipormestari Raimo Ilaskivelle, jolta ehdotus kulkeutui liikennesuunnitteluosastolle - kuten niin moni muukin liikennejärjestelyihin liittyvä kaupunkilaisten aloite.

Pyörätiesuunnitelma.MK
1.6.1984. Onko ajateltu tällaista vaihtoehtoa?

Muutaman vuoden kuluttua rakennettiin Kauppatorin pyörätie. Se oli ensimmäisiä merkittäviä uusia pyöräteitä Helsingin keskustaan. Presidentin aloite oli siis hyvin ajankohtainen - myös tämä oikotiemahdollisuus oli ollut esillä Kauppatorin uuden pyörätien suunnittelussa. Myöhemmin 2000-luvulla Kauppatorin pyörätietä jatkettiin vielä Pohjoisrantaan sekä etelään Laivasillankadun suuntaan.

Kauppatorin pyörätie
Kauppatorin pyörätie. Pyöräilyn ja kävelyn reittiopas, HSL 2017